Velkommen til FIRST® LEGO® League

- en spennende kunnskaps- og teknologiturnering for barn og unge (10-16 år)
Du er her: Udfordring > Tidligere oppdrag

Oversigt over udfordring

2016


Klar - Parat - Brøl! ...eller du kan bjæffe, kvække eller miave!FIRST ®  LEGO ®  League 2016 handler om vores venner med pels, fjer og finner.

Når I møder et dyr i zoologisk have, på en gård eller derhjemme, har I så nogensinde tænkt over, om denne interaktion
hjælper jer selv, dyret eller begge parter? Del disse situationer med teamet. Hvem hjælper eller bliver hjulpet i hver af
disse situationer?

Les mer
 

2015


På tide å rydde opp! I 2015 heter utfordringen for FIRST® LEGO® League lagene TRASH TREK℠.

Fra affaldsbegrænsning, -indsamling og -sortering til smart produktion og genbrug –
hvordan kan vi løse udfordringen i fremtiden? 

Les mer
 


2014Hvordan skal læring foregå i fremtiden? Hvordan ønsker eleverne at tilegne sig viden – og hvor kan læringen finde sted?

FLL holdene skal undersøge de måder, man kan lære på og komme med deres innovative løsningsforslag og præsentere dem for de voksne.

Vær parat til en helt ny klasse – FLL WORLD CLASS!

Les mer
 


2013

Årets udfordring har titlen ”Nature’s Fury”.

Her skal børnene se nærmere på ”naturens rasen” og undersøge storme, jordskælv, oversvømmelser, jordskred og andre naturkatastrofer.

De skal undersøge, hvad der kan gøres, når store naturkræfter påvirker steder, hvor folk bor, arbeider og går i skole.

Læs mere

 

2012

Hvordan bevarer vi livskvaliteten når vi bliver ældre? 

Når vi bliver ældre er der aktiviteter og opgaver man skal løse anderledes end man plejer. Det kan fx være sværere at gå op ad en trappe. Sanserne (se, høre, føle, lugte) er måske ikke alle lige gode. 

Kræfterne er heller ikke de samme, som da man var ung.Det kan være svært at holde styr på sine regninger og sine bankkonti.. Hvordan kan vi sørge for gode levevilkår med tryghed og trivsel for alle, uanset alder?

Med Senior Solutions skal vi fokusere på det at blive ældre og lære mere om hvordan vi kan sikre vores egen og andres alderdom.

Læs mere
 

2011

Hvad kan bidrage til at give endnu bedre sikkerhedt med hensyn til den mad, vi spiser?

Flere faktorer kan være med til at reducere madens kvalitet og sikkerhed. Der kan være angreb fra insekter og smådyr, inficering af bakterier, uheldig opbevaring og transport, brug af problematiske tilsætningsstoffer, dårlig hygiejne under produktion og forarbejdning – blot for at nævne nogle eksempler.

I opgaveløsningen skal I komme med ideer til, hvordan vi kan minimere og måske helt fjerne påvirkningen fra uheldige faktorer under produktion og forarbejdning.

Læs mere
 


2010

Forskning og ny teknologi giver os muligheder for at reparere skader eller på anden måde hjælpe kroppen. I år skal FLL- holdene løse robotopgaver, forske og komme med nye idéer, som kan hjælpe folk til et bedre og sundere liv.

”Udforsk, hvordan (bio)medicin kan hjælpe os med at reparere skader eller gavne kroppen, så vi kan få et bedre og sundere liv”


Læs mere
 


2009


Transport er en del av hverdagen din. Det er mange eksempler på ting som kan transporteres; mennesker, dyr, varer, informasjon med mer.

Hvad skal der til for at transportere mennesker og ting på en effektiv og sikker måde og samtidig bruge så lidt energi som muligt? 

Igennem arbejdet med Smart Move skal I finde smarte transportløsninger med fokus på sikkerhed, effektivitet og energibesparelse

Læs mer
  smart-move

2008


Vær er forhold i atmosfæren målt over en kort tidsperiode (timer og dager).
Klima derimot, er det gjennomsnittlige været målt gjennom tiår og århundrer på ett bestemt sted.
Når vi ser ut av vinduet kan vi se hvordan været forandres hver dag, men vi trenger data/informasjon som har blitt samlet inn gjennom flere hundre år for å forstå hvordan klimaet forandres.

Kan FLL-lagene oppnå nødvendig forståelse av klimaet?

Læs mer


 climate-connections2007


Årets oppdrag, Power Puzzle, handler om forståelse for alle aspekter ved energiforbruket i en verden hvor vi bruker mer og  mer energi. Ettersom verden vokser og forandres, endres også vårt behov for energi. 

Årets oppdrag ber FLL-lagene vurdere noen av de forskjellige energialternativene vi har. Hvordan kan disse alternativene påvirke verden?

Læs mere 

 

2006


Se for deg en tråd som ikke er tykkere enn en tannpirker, og som kan løfte en bil fra bakken...
Se for deg klær som aldri blir skitne, samme hva slags grisevær det er ute...
Se for deg at du kan reise til verdensrommet i en heis laget av bittesmå rør som er 200 ganger sterkere enn stål...
Se for deg en spesialtropp av programmerte molekyler som finner og ”spiser” kreftceller, og lar det friske være igjen…

Læs mere2005


Havet er av stor betydning for jordens helse og oss som bor her, likevel er bare 1 % av disse utrolige områdene forsket på!

Den mest betydningsfulle rollen havet har er at den er en livsviktig del av jordens økologiske prosesser, som vannets og karbondioksidets kretsløp. Havene suger til seg karbondioksid og pumper oksygen ut i atmosfæren, - slik opprettholdes planteverden!

Likevel vet vi veldig lite om hvilken innvirkning vi har på denne viktige kilden.

Læs mere2004


I oppdraget "NO LIMITS" skal lagene finne løsninger for å hjelpe mennesker med forskjellige fysiske evner.

Drømmen om et moderne samfunn, er en drøm om et samfunn hvor alle har like muligheter. Kombinasjonen av kreativitet, teknologi og samarbeid kan skape lik tilgjengelighet for alle mennesker, uavhengig av fysiske forskjeller.

Læs mere

2003


Har du noen gang sett opp mot himmelen og undret deg over hva som finns der ute i verdensrommet?
Har du noen gang tenkt hvordan det vil være å reise gjennom solsystemet?
Hopp om bord og ta av mot universet sammen med FIRST LEGO League’s Justin Case i Oppdrag 2003!

Vi skal til planeten Mars. Vi skal  besøke den røde planeten og utforske landskapet.

Læs mere2002


Gå løs på utfordringene som årets oppdrag gir deg og roboten din. Deres jobb er nå å hjelpe til med byplanleggingen. Undersøk hvordan roboter kan være til hjelp og løse ulike oppgaver i det virkelige liv.

FIRST LEGO League (FLL) Fremtidsbyen ser hvordan byplanleggere og forskere blir utfordret av den raske befolkningsveksten i verden.
Areal- og vannressurser, rent miljø, husvær, befolkningsvekst, skoler og helsepersonell, energi, veier og kommunikasjonsmuligheter er noen av de faktorene man må se på når man skal lage effektive og smarte løsninger som dekker innbyggernes primære behov.

Læs mere
2001


Isbjørnene lurer rundt leiren, liv kan gå tapt. Utstyr til flere millioner kroner kan bli ødelagt. Verdifulle data og prøver må reddes før stormen setter inn for fullt.
Dette er den 6. stormen ekspedisjonen er blitt utsatt for på kort tid.

Oppdraget for årets FIRST LEGO League lag går ut på å konstruere og programmere en robot som kan gå ut på isen, redde forskere og gjøre de siste avlesninger og sikre utstyr.

Læs mere2000


Oppgaven i pilotåret er spunnet rundt historien om Roald Amundsen og Robert Falcon Scotts kappløp til Sydpolen i 1911.
Scott og hans lag kom aldri tilbake - de frøs ihjel. Hvorfor? Valgte de feil teknologi?

Kunne man med dagens robotteknologi ha reddet dem?

Læs merelogologologo
logologologo